čtvrtek 26. července 2012

Efektívny Scrum Master, Team Leader alebo manažér? Workshop Management 3.0

Pri implementácii agilných techník sa často diskutuje rola Scrum Mastra. Je to programátor? Je to projektový manažér? Je to kouč? ...  Nezriedka je táto rola v praxi kumulovaná, tj. Scrum Master je súčasne napríklad aj programátor, alebo má za sebou kariéru s veľmi úzkym zameraním.


Jednou z úloh, ktoré Scrum Master plní je change agent – čiže človek, ktorý pretláča zmenu v organizácii. Táto úloha nadväzuje na odstraňovanie prekážok, veď väčšina prekážok súvisí s procesmi v organizácii a s riadením. Pre túto úlohu však potrebuje špecifický druh znalostí. Druhou z úloh, ktoré Scrum Master plní je vedenie agilných tímov. Zaisťuje, aby ľudia správne komunikovali, aby spolupracovali ako tím, aby sa postupne zlepšovali v tom čo robia a prípadné rozpory sa riešili včas, aby nálada bola pohodová a proaktívna.

K rozšíreniu palety zručností, ktoré uvítajú nielen technickí Scrum Mastri, sme pripravili workshop Management 3.0. V dvoch dňoch sa dozviete nový pohľad na organizáciu (teória komplexnosti, agilné techniky, spôsoby vedenia sw projektu, rôzne formy organizačnej štruktúry a jej dopady na vývoj) ako aj techniky riadenia a rozvoja ľudí a tímov (ako vytvoriť samoorganizujúci sa tím, ako pripraviť prostredie tak, aby sa tím rozvíjal, ako riadiť tvorbu znalostí, ako motivovať tím a jednotlivcov, ako budovať a rozvíjať znalosti). A v neposlednom rade ako naštartovať sústavné zlepšovanie sa a prečo je to dôležité.

Techniky však nie sú výhradne pre Scrum Mastrov. Ocenia ich aj línioví manažéri a team lídri, projektoví manažéri, manažéri vývoja, vlastníci produktu, vývojári alebo vrcholový manažment.

Manažérske techniky koncentrované do formy Management 3.0 pripravil Jurgen Appelo vo svojej knihe s rovnakým názvom.

Viac informácií nájdete tu.



About author: Michal Vallo helps companies deploy agile techniques and improve performance. He is agile trainer, coach and manager at Aguarra and founding member of Agilia community.

.

Žádné komentáře:

Okomentovat