pondělí 12. prosince 2011

Agília v Brne – postrehy zo stretnutia

Trochu z odstupom píšem svoje postrehy zo stretnutia v Brne. Hneď v úvode by som chcel poďakovať firme Red Hat za poskytnutie priestorov, kde sa zišlo snáď rekordné množstvo agilných nadšencov.
 Témy večera pripravil Vladimír Čech hneď dve – tou hlavnou bola úloha líniového manažmentu v Scrume, ktorú súbežne doplnila téma o spôsoboch zdieľania znalostí v agilných
tímoch. Aj keď to nebol úmysel, obidve témy sa ukázali ako veľmi obsiahle a významne prekročili očakávaný obsah......
V prvej sekcii Vladimír ukazoval, ako pri implementácii Scrumu v testovacom oddelení organizácie riešili usporiadanie firemnej hierarchie a tiež aké problémy sa popri tom vyskytovali. Na začiatku sa zaoberal rozdelením rolí a potrebou jednoznačnej kompetencie Scrum Mastra voči organizácii. Dôležitou skúsenosťou bola potreba podpory agilného postupu na úrovni vedúcich – team lídrov - pretože veľkým problémom sa ukázalo presvedčiť ľudí s dlhšou históriou v organizácii k prechodu na nový spôsob práce. S tým následne súvisí hodnotenie ľudí, okolo ktorého sa rozvírila väčšia diskusia posilnená skutočnosťou, že Vladimír prezentoval aj oblasti, na ktoré pri implementácii nenašli odpoveď a ktorých riešenie by bolo potrebné. A to je hodnotenie jednotlivca v Scrum tíme.
V druhej časti sme otvorili problematiku potreby zdieľania znalostí vo vnútri vývojových tímov a naprieč tímami. Vladimír ukázal, aké druhy znalostí sa najčastejšie zdieľajú, aké na to používali nástroje a techniky a tiež v akom formáte udržiavať znalostnú bázu. Problém, na ktorý poukázal je potreba dosiahnuť stav, aby ľudia mali potrebu sa ďalej vzdelávať a ako toto vzdelávanie urýchliť. Z praktickej skúsenosti sa ukázalo, že ľudia sami nemajú potrebu sa vzdelávať a impulzom by mohla byť kultúra učiacej sa organizácie. V nadväznej diskusii sa podelili o skúsenosti účastníci z rôznych organizácií, nakoľko s problematikou riadenia znalostnej bázy sa stretlo hneď niekoľko diskutujúcich. Otvorenou otázkou na záver ostalo – „Ako motivovať ľudí k sebavzdelávaniu sa?“
Osobne sa mi tento diskusný večer veľmi páčil, pretože okrem hodnotnej diskusie mi priniesol veľmi veľa postrehov k zamysleniu sa a veľa inšpirácie. A tiež ďakujem Robertovi a Vladimírovi za organizáciu. Téma managementu v Scrume je veľmi náročná, pretože od zúčastnených vyžaduje špecifické znalosti a osobné skúsenosti. V praxi si v poslednom období všímam, a tento večer mi to potvrdil, že predovšetkým na pozíciách nižšieho stredného manažmentu je povedomie o princípoch riadenia na veľmi nízkej úrovni. Nepíšem to preto, aby som sa do niekoho konkrétneho triafal, a možno to nie je ani čisto Česká a Slovenská záležitosť, veď nedávno v podobnom duchu prezentoval článok na svojom blogu aj Jurgen Appelo. Myslím si však, že situácia je vážnejšia, než si je veľa ľudí ochotných pripustiť a osobne hľadám spôsob, ako tieto znalosti a ich dôležitosť ľuďom viac priblížiť. Pre nás v Agílii takto ostáva náročná úloha - urobiť program atraktívny a poučný aj pre vývojárov a súčasne aj pre manažment tak, aby sme tieto dve skupiny viac spájali. Rovnako sa potrebujeme pokúsiť nájsť odpoveď na nezodpovedanú otázku – „Ako pritiahnuť ľudí, a predovšetkým manažérov, k ďalšiemu vzdelávaniu sa?“ Veď agilita a agilný manažment veľmi úzko s budovaním znalostí súvisia. Obidve kladú výrazne vyššie nároky na znalostnú úroveň nielen členov vývojových tímov – multiznalostné tímy, znalosti biznis domény, povedomie o ekonomike projektov, základy psychológie, komunikácie a mnoho ďalších. Verím, že sa k tejto téme budeme môcť v priebehu roka opäť vrátiť, nakoľko je to problematika dlhodobo aktuálna. Teším sa na stretnutie v Januári.

Žádné komentáře:

Okomentovat